21 października 2017
Hotel ZAMEK RYN****
Program
Wstęp wolny:
(szczegóły znajdują się poniżej)
11.00-12.00 Prezentacja dotycząca produkcji piwa połączona z degustacją
11.00-16.00 Stoiska z piwem i nie tylko
12.00-16.00 Warsztaty warzenia piwa z udziałem publiczności
Wstęp płatny:
17.00-19.00 Wypożyczalnia strojów dla uczestników Biesiady Piwnej
19.00-23.00 Biesiada Piwna:
- Program artystyczny
- Specjalne menu biesiadne
- Litr piwa na Osobę
- Wypożyczenie strojów z do kolacji (Osoby nie nocujące w Hotelu ZAMEK RYN**** będą proszone o wpłacenie kaucji zwrotnej za wypożyczenie stroju w wysokości 50 zł.)
Dla Osób, które nie wykupiły pakietu "Mazurski Oktoberfest", cena za udział w Biesiadzie piwnej wynosi wynosi 130 110 PLN / Osoba (tylko dla osób pełnoletnich).
Prezentacja "Produkcja piwa" i degustacja:
- Krótka prezentacja multimedialna poświęcona powstawaniu piwa - od zacierania do leżakowania
- Pokaz składników: słody, chmiele, drożdże piwowarskie, inne składniki
- Pokaz niezbędnego sprzętu - kocioł zacierno-warzelny, fermentory i inne
- Degustacja piw domowych - lager, pils, amerykańskie pszeniczne, stout, pale ale, "październikowa 10-tka"
Podczas prezentacji w godz. 11-12 będziemy przyjmować zgłoszenia do
warsztatów warzenia piwa.
Pełny proces warzenia piwa domowym sposobem to: zacieranie, wysładzanie, oddzielenie brzeczki od młóta, warzenie, chmielenie, przelanie do fermentora.
Chętni do wzięcia udziału w warzeniu piwa otrzymają specjalne funkcje:
Wodniarz, Zacierny, Wysładzacz, Warzelnik, Chmielnik lub Przelewacz brzeczki.
Doświadczenie zdobyte podczas samego warzenia, jak i rozmów z prowadzącym - bezcenne.
Prowadzący prezentację i warsztaty warzenia: Jarosław Majkowski, pasjonat dziedziny, browarnik domowy z sześcioletnim doświadczeniem warzenia i prowadzenia szkoleń piwowarskich.
STOISKA PARTNERÓW:
Browar KADYK to jeden z dwóch browarów rzemieślniczych na Mazurach, który rozpoczął swoją działalność w czerwcu tego roku, a już zdobył wiele uznania wśród koneserów dobrych piw. KADYK kształtuje swój wizerunek podążając drogą przodków, tradycji i wierzeń ludowych. Po raz pierwszy do Zamku w Rynie przywiezie demoniczny kraft, przekonajcie się jaki. Ich stoiska nie sposób nie zauważyć. Na kranach dostępne będą do zakupu: AIPA, Pale Ale, American Wheat, Saison oraz Bitter.
* * * *
Browar z 600-letnią tradycją warzenia piwa w mieście Łask. Piwa Browaru Koreb są wpisane jako produkt tradycyjny na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Produkuje on między innymi:
- piwo miodowe na prawdziwym miodzie leśnym,
- piwo żywe niefiltrowane z naturalnym osadem drożdżowym bogate w witaminę B,
piwo herbowe - ciemne, korzenne, lekko słodkie o ciekawym bukiecie smakowym.
* * * *
* * * *
Producent piwa rzemieślniczego w regionie Warmii i Mazur. W ofercie posiada 6 gatunków piwa: lager jasny, lager ciemny, ale jasne, ale czerwone, pszeniczne oraz ipa - wszystkie są niefiltrowane i niepasteryzowane.