W dniu 12 listopada 2016 roku w Hotelu ZAMEK RYN**** po raz siódmy odbył się Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia. Tegoroczna edycja była adresowana zarówno do sektora branżowego, jak i do Gości hotelowych oraz mieszkańców Mazur, którzy mieli wyjątkową okazję zapoznać się z winami pochodzącymi niemalże z wszystkich zakątków świata. Podczas eventu odbyły się prezentacje live cooking w wykonaniu srebrnych medalistów Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie 2016 we współpracy z Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich.
ZOBACZ RELACJĘ (VIDEO):
Na rozmieszczonych na zadaszonym Dziedzińcu stoiskach zaprezentowało się kilkadziesiąt firm z branży winiarskiej – przede wszystkim importerów win reprezentowanych przez wybitnych znawców sztuki winiarskiej. Nie zabrakło również wytwórców miodów pitnych, herbat, serów, olejów, ceramiki, sklepu z produktami regionalnymi, SPA oraz mistrzowskiego stoiska cukierniczego.
Na antresoli Dziedzińca szerokim uśmiechem witali Gości właściciele ekskluzywnej kolekcji odzieży, której zawartością i nabyciem zainteresowane były w szczególności osoby towarzyszące.
Ten niezwykły obiekt, położony w sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich, był świadkiem kolejnej już prawdziwej uczty dla miłośników i znawców win oraz wybornej kuchni. Organizatorzy nie szczędzili sił i zaangażowania, aby wydarzenie to stało się wyjątkowym w skali całego województwa warmińsko-mazurskiego – tak też było!
Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2016 można uznać za niezwykle udany. Organizacja imprezy na tak wysokim poziomie była możliwa dzięki długoletniemu doświadczeniu organizatorów oraz współpracy z restauracjami z całego województwa, hotelami zrzeszonymi w sieci Polish Prestige Hotels i Hotelami Historycznymi Polska.
Wieczorną porą odbyła się wspaniała GALA DINNER z bogatym programem artystycznym. Tegoroczny festiwal dobiegł oficjalnie końca o godzinie 22.00, kiedy to wręczone zostały Pierścienie Komtura za trzy najlepsze wina Festiwalu.
Był to wspaniały weekend - spędzony na zamkowym Dziedzińcu, przy dźwiękach dobrej muzyki i degustacji doskonałych win. Można było wziąć udział w licznych szkoleniach i prezentacjach (szkolenia z zakresu win, warsztaty cukiernicze, warsztaty kulinarne i wiele innych). Przybywając tego dnia do Rynu, można było zdobyć bogatą wiedzę na temat win: ich pochodzenia, sposobu podawania, smaku, koloru, producentów, historii, jak również komponowania tych trunków z daniami. Stanowiło to realizację jednego z najważniejszych celów festiwalu, jakim jest poszerzenie wiedzy winiarskiej w naszym regionie.
Serdecznie dziękujemy wszystkim Partnerom oraz Gościom za wzięcie udziału w tym, wciąż nabierającym rozpędu, wydarzeniu.
Do zobaczenia za rok!
Nagrody publiczności w głosowaniu na stoisko prezentujące najlepsze wino festiwalu:
I miejsce
ZŁOTY PIERŚCIEŃ KOMTURA ZAMKU W RYNIE
stoisko marki MĄKA I WODA
II miejsce
SREBRNY PIERŚCIEŃ KOMTURA ZAMKU W RYNIE
stoisko marki FAKTORIA WIN
III miejsce
BRĄZOWY PIERŚCIEŃ KOMTURA ZAMKU W RYNIE
stoisko marki PARTNER CENTER