MenuZamknij
04.03.17

L'Art de la cuisine Martell 2017

4 marca po raz piętnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders zorganizowała w Hotelu ZAMEK RYN**** Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.



Usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich XIV-wieczny zamek krzyżacki Ryn to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i… przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.

Wielkim zaszczytem i honorem było zatem podjęcie Gości w murach tego okazałego miejsca, swego czasu również rezydencji myśliwskiej książąt pruskich.
Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Składnikiem obowiązkowym był tym razem Kulbin nazywany również Orłorybem, marki Black Label.
Kulbin jest to gatunek szelfowy Morza Śródziemnego i wybrzeży zachodniej Afryki, ryba morska z rodziny kulbinowatych. Jej przedstawiciele dorastają do 2 metrów długości i 50 kg
masy ciała. Mięso jest białe i soczyste. Kulbina można przygotowywać w różnych formach: gotować, (w całości, polędwice, filety), grillować, piec, gotować zupy rybne. Może być również podawany w formie sashimi.



PROGRAM

09.00-16.00 - Konkurs L’ART  DE LA CUISINE MARTELL  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00-16.00 - Prezentacje sponsorskie degustacje  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00-16.00 - Tasting koniaków Martell  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00 - Warsztaty sushi – Akademia Sushi (Sala Księżnej Anny, Poziom „0”)
10.00 - Nowe trendy w gastronomii – rozwój sieci handroll, bao, ramen. Wykład prowadzony przez specjalistę Dariusza Richter, Dyrektora do spraw
rozwoju Kuchni Świata (Sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)
11.00 - Warsztaty z dziczyzną – Sokołów (Sala Księcia Witolda, Poziom „0”)
11.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
12.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
12.00 - Skuteczne zarządzanie personelem, czyli 6 prostych rozwiązań, które zminimalizują rotację w Twoim zespole – Piotr Rogowski, Paweł Gruba (Sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)
12.00 - Otwarte warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku Martell (Winiarnia, Poziom „0”)
13.00 - Warsztaty sushi – Akademia Sushi (Sala Księżnej Anny, Poziom „0”)
13.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
14.00 - Warsztaty z dziczyzną – Sokołów (Sala Księcia Witolda, Poziom „0”)
14.00 - Nowe trendy w gastronomii – rozwój sieci handroll, bao, ramen. Wykład prowadzony przez specjalistę Dariusza Richter, Dyrektora do spraw rozwoju Kuchni Świata (Sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)
14.00 - Otwarte warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku Martell (Winiarnia, Poziom „0”)
14.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
15.30 - Menu, które zwiększy Twoje obroty. Jak sprzedawać z wysokim zyskiem? – Piotr Rogowski, Paweł Gruba (Sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)


MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

FORMUŁA KONKURSU

L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od 15 lat  w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć jedną godzinę.


Laureaci:

1 miejsce

Bartosz Peter, Rafał Kudliński
Copernicus Toruń Hotel

2 miejsce

Jarosław Owczarczyk, Łukasz Andruszkiewicz
Strefa Restauracja & Bar

3 miejsce

Dominik Drąg, Rafał Stegnicki
Natura Mazur Hotel & SPA Warchały

Nagroda Jury Koneserów:

Rafał Koziorzemski, Oskar Nowicki
Restauracja Biały Królik


LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH UCZESTNIKÓW

1. Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia, Hotel Heron Gródek pod Dunajcem, Sienna
2. Mateusz Skonka, Tomasz Ziółkowski, Quale Restaurant, Łódź
3. Dawid Walas, Kamil Maćkowski, Hotel Fabryka Wełny Hotel & Spa, Pabianice
4. Tomasz Janczewski, Arkadiusz Janiak, Andel’s by Vienna House, Łódź
5. Mateusz Sawicki, Rafał Błoński, Restauracja Projekt 36, Sopot
6. Diana Olechnowicz, Łukasz Stepnowski, Restauracja Amber Room, Warszawa
7. Krzysztof Lizak, Sebastian Szczurek, Salina Restaurant, Bochnia
8. Peter Bartosz, Rafał Kudliński, Copernicus Toruń Hotel, Toruń
9. Robert Borowski, Anna Karwowska, Introligatornia Smaku, Kraków
10. Rafał Koziorzemski, Oskar Nowicki, Restauracja Biały Królik, Gdynia
11. Tomasz Zdrenka, Michał Seyda, Restauracja Garden City, Poznań
12. Łukasz Wędzik, Kamil Kowalski, Restauracja Bulaj, Sopot
13. Jarosław Owczarczyk, Łukasz Andruszkiewicz, Strefa Restauracja & Bar, Warszawa
14. Dominik Drąg, Rafał Stegnicki, Natura Mazur Hotel & Spa Warchały, Jedwabno
15. Kamil Łudzik, Adam Tyrała, Hotel Stary, Kraków
16. Ariel Ziółkowski, Łukasz Wieczorek, Sofitel Victoria, Warszawa


ZOBACZ RÓWNIEŻ, JAK BYŁO W 2016 ROKU


 

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij