Zapraszamy w najbliższy weekend do Restauracji Refektarz na menu tematyczne - młode wino i gęsina.
MENU:
przystawka
Pierogi z pieczoną kaczką i kaszą z emulsją żurawinową - 16 zł
Sałata z confit z gęsi oraz konfiturą z jarzębiny - 18 zł
zupa
Czernina z zacierkami - 12 zł
Flaczki z gęsi - 12 zł
danie główne
Gęś pieczona w borowikach z ziołowymi kluskami - 45 zł
Udko z gęsi confit z ziemniakami au gratin i kapustą z boczkiem - 49 zł
młode wino
Wino Novello Salta Foss (0,75cl) - 75 zł, (lampka - 15 zł)
Jak co roku, w pierwszych dniach listopada mamy przyjemność zaprezentować Państwu niezwykle przyjemne młode wino Novello. Spośród wielu wybraliśmy naszym zdaniem najlepsze. Rubinowo-czerwone z fioletowymi refleksami. Bukiet pełen świeżości, charakterystyczny i niepowtarzalny, intensywnie owocowy, z nutami leśnych owoców. W smaku wytrawne, harmonijne, radosne.
Temp. serwowania: 18 stopni C
Grona: Merlot i Cabernet.
Sugestie kulinarne: polecane szczególnie w połączeniu z kuchnią jesienną, znakomite do risotto z cukinią, pieczonych ziemniaków, kasztanów, dań z grzybów i warzyw. Spożywane samodzielnie dostarczy wielu doznań nie tylko smakowych...
Nota degustacyjna:
Tegoroczne Novello jak co roku zaskakuje nas pozytywnie. Barwa żywa czerowno-rubinowa, z bardzo wyrazistymi fioletowymi reflaksami. Świezy owocowy aromat doskonale koresponduje ze smakiem przepełnionym czerwonymi małymi owocami: truskawkami, malinami i wiśniami. Po prostu radosne spotkanie z winem i kilka pysznych, choć ulotnych chwil...
"