Tradycyjna mazurska kuchnia w najpyszniejszym wydaniu to specjalna propozycja Gościńca Ryński Młyn na jesienne weekendy. W trakcie każdego z trzech wydarzeń na oczach Gości Szefowie Kuchni GRUPY ANDERS odtworzyli dawne kulinarne cuda. Przybyli do Rynu Goście byli świadkami powstawania pachnących potraw z mazurskich ryb, tutejszej zwierzyny czy mięciutkich kluseczek według tradycyjnych receptur.
Za sobą mamy już:
Dania z lasu rodem
„Kiedy swego czasu goły las nastaje, św. Hubert z lasu obiad cały daje""
2 listopada odbył się pokaz kulinarny i degustacja dań z dziczyzny, które poprowadził Szef Kuchni Hotelu ZAMEK RYN**** Ireneusz Koniuszek:
Marynowany comber z sarny z podgrzybkiem
Gulasz z dzika podany z plackiem ziemniaczanym z grzybami
Kluski na pyszne sposoby
„Już po świętym Bartłomieju, jedz więc kluski na oleju.""
30 listopada od godziny 14.00 odbył się pokaz kulinarny i degustacja dań z mąki z Ryńskiego Młyna, które poprowadził Szef Kuchni Hotelu Krasicki**** Krzysztof Mazurek:
Pierożki z soczewicą
Krem z dyni z zacierkami
Szare pyzy z mięsem
Smakowitości z ryb tutejszych
„Gość w dom, ryba na stół ”
14 grudnia odbył się pokaz kulinarny i degustacja dań z ryb z tutejszego jeziora, które poprowadził Szef Kuchni Hotelu Anders **** Dariusz Struciński:
Polędwica z sandacza na cieplej sałatce z selera i kiszonej kapusty z miodem
Zupa mazurskich rybaków z leszcza, płotki i szczupaka
Stynka smażona podana na grzankach z pietruszkowym pesto z orzechami sosnowymi i kozim serem
Wstęp na pokazy był bezpłatny.
"